Witam
"W 2007, w ramach programu Indywidualne systemy walki – Tytan, rozpoczęto we współpracy z radomską Fabryką Broni pierwsze prace nad nowym, modułowym karabinkiem automatycznym do amunicji 5,56 mm x 45 ... Pierwsze modele powinny być gotowe na przełomie 2008/2009." http://www.altair.com.pl/czasopisma-artykuly-1760
Założyłem ten temat ponieważ chciał bym rozpocząć dyskusję na temat nowej broni dla WP której prototyp ma się pojawić w najbliższym czasie.
Nowe broni wyglądają niekiepsko gdyby powstały przed CZ 805 mogłyby być nawet eksportowane.
Napewno nasza broń wyglada lepiej sprzętu od indyjskich AT-ków w Bombaju.
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 28 Maj 2005 Posty: 5037 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 12 Gru, 2008
Wiesz do walki w mieście do bardziej nadaje się już zajeżdżony kbk AK niż pamiętające Brytyjczyków karabiny Lee-Enfield które widziałem na zdjęciach z Indii.
Jakiś problem? Przecież to nawet prototypy nie są.
Nawiasem mówiąc, ja sam mam problem: długość lufy. Ledwie 406 mm w przypadku nabóju 5,56 mm x 45 to za mało dla wersji podstawowej, a za poglądem tym stoją doświadczenia z Iraku i Afganistanu, gdzie narzekania na nabój tym są rzadsze, im lufa broni potencjalnych narzekaczy jest bliższa 508 mm, gdzie narzekania już w zasadzie nie występują.
Wersja bezkolbowa wg mnie wygląda fatalnie. Bardzo szeroki tył karabinka nie wiem czy będzie poręczny dla żołnierza w przypadku dynamicznego używania tej broni na polu walki
Moim zdaniem wersja z kolbą wygląda o wiele lepiej i myślę że powinniśmy iść tą drogą.
Poza tym z praktycznego punktu widzenia, osobiście gdy byłem w wojsku używaliśmy kbk AKMS z kolbą metalową składaną. Podczas zajęć pokazywano nam np. jak można użyć kolby i bagnetu do walki wręcz, w wersji bezkolbowej karabinu jakoś nie mogę tego sobie wyobrazić.
Art.32 Konstytucji RP - "Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne." - Nie dotyczy polityków i bogatych.
Jean Raspail - "Obóz świętych" - książka na czasie, pokazująca idiotyzm współczesnej Europy
Prawda jest nową mową nienawiści - George Orwell
Aby dowiedzieć się kto naprawdę Tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno Ci krytykować. - Voltaire
Co do komory zamkowej to trzeba pamięć że to makiety i na pewno baaaardzo dużo się zmieni w ostatecznej wersji. Mi się kolba wydaje jakaś dziwna i mało wygodna. Pożyjemy zobaczymy, ciekawe jak to będzie strzelać
Co do komory zamkowej to trzeba pamięć że to makiety i na pewno baaaardzo dużo się zmieni w ostatecznej wersji. Mi się kolba wydaje jakaś dziwna i mało wygodna. Pożyjemy zobaczymy, ciekawe jak to będzie strzelać
Czesi wzorowali się na belgijskiej kolbie SCAR-a, do MSBS w wersji klasycznej można wziąć licencjonowany wzór nowoczesnej kolby właśnie z Magpula (dużo wzorów) lub TDI arms.
Naprawdę nie stać nas na zaprojektowanie własnej, dobrej kolby, żeby brać gotowe rozwiązanie?
PS: proponuję zmianę tematu, bo chyba nikt nie wierzy że MSBS wejdzie do uzbrojenia w 2009r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum