Panowie proponuje się trzymać tematu... Piszemy tu o uzbrojeniu.
Nie wiem czy znany powszechnie jest fakt, że d-cy drużyn i sekcji zostali dozbrojeni w podwieszane do beryli pallady. Troche to dziwne, bo d-ca ma dowodzic, a nie byc nośnikiem dodatkowego uzbrojenia, ma oceniać sytuację i zagrożenie a nie bawić się ze wstrzeliwaniem się granatem w cel...
Ale to jeszcze nic. Ciekawe czy ktos wie ,że po podpięciu magazynka do beryla z podwieszonym palladem nie da się juz załadować granatu do granatnika... Czyli po oddaniu pierwszego strzału z grznatnika należy odpiąć magazynek, załadować granat i ponownie podpiąć magazynek... Fajnie, nie ?
Pomógł: 7 razy Dołączył: 11 Lis 2004 Posty: 5214 Skąd: Polska
Wysłany: Pią 13 Kwi, 2007
szturman napisał/a:
Nie wiem czy znany powszechnie jest fakt, że d-cy drużyn i sekcji zostali dozbrojeni w podwieszane do beryli pallady. Troche to dziwne, bo d-ca ma dowodzic, a nie byc nośnikiem dodatkowego uzbrojenia, ma oceniać sytuację i zagrożenie a nie bawić się ze wstrzeliwaniem się granatem w cel
Tutaj piszesz z sensem, co więcej rosyjskie doświadczenia z stosowania przez dowódców karabinków z podwieszanymi granatnikami sugerują, że bardziej skupiają się oni na walce, a mniej na dowodzeniu...
Cytat:
Ale to jeszcze nic. Ciekawe czy ktos wie ,że po podpięciu magazynka do beryla z podwieszonym palladem nie da się juz załadować granatu do granatnika... Czyli po oddaniu pierwszego strzału z grznatnika należy odpiąć magazynek, załadować granat i ponownie podpiąć magazynek... Fajnie, nie
...a tutaj powtarzasz za kimś jakieś głupoty, albo kompletnie nie masz pojęcia jak działa taki zestaw i nigdy nie miałeś go w ręku. Granat 40 mm x 47 bez problemu ładujesz do 5,56 mm kbkg wz.1974 z podpiętym magazynkiem...
...tak samo jak miało to miejsce w 7,62 mm kbkg wz.1974 i 5,45 mm kbkg wz.1974. Jedyny przypadek, jaki się nie dało i musiałeś demontować magazynek, to gdy do AKM z Palladem przypiąłeś bębnowy magazynek, bo tutaj nie mogłeś odchylić zamka granatnika.
szturman [Usunięty]
REMOV napisał/a:
...a tutaj powtarzasz za kimś jakieś głupoty, albo kompletnie nie masz pojęcia jak działa taki zestaw i nigdy nie miałeś go w ręku. Granat 40 mm x 47 bez problemu ładujesz do 5,56 mm kbkg wz.1974 z podpiętym magazynkiem...
Remov, gdy ja strzelałem z pallada, Ty jeszcze na księdza mówiłeś Zorro...
Po pierwsze, wypraszam sobie takie głupkowate teksty z Twojej strony. Widać ze się nie znasz... Proponuje mniej teorii a wiecej praktyki, potem sie wypowiadaj..
Po drugie, domyslam się że nigdy nawet z pallada nie strzeliłes, co skreśla Cie z listy osób, które mogłyby coś o tym powiedzieć.
Tak się akutat składa, że nie powtarzam głupot lecz pisze o rzeczach praktycznych. I granatu do beryla z palladem z podpiętym magazynkiem załadowac się raczej nie da (lub da się z dużą dozą sił i kombinacji). To ,że wyczytałeś z jakiejs tabeli że sie powinno dac, swiadczy tylko o Twoim braku wiedzy praktycznej....
Ale na ładowanie granatu też juz mamy pewien sposób..
szturman napisał/a:
Po pierwsze, wypraszam sobie takie głupkowate teksty z Twojej strony. Widać ze się nie znasz...
Szturman - zmyślasz. Jasno widać, że nigdy nie robiłeś tego, co opisujesz, a powtarzasz zamiast tego jakieś zasłyszane opowieści.
I nawet jeżeli masz jakiś uraz dotyczący mojej osoby, to znajdą się tutaj ludzie, którzy mieli doświadczenia z ładowaniem 40-mm granatu do Pallada podwieszonego pod Beryla (lub AKMS czy Tantala). A tak się dziwnie składa, że ja - w przeciwieństwie do Ciebie - granat do 5,56 mm kbkg wz.1974 ładowałem, z podpiętym magazynkiem. Być może na Twoje bajki ktoś inny daje się nabrać, ale wymyślać takie opowieści na NFoW? Kiedy to można łatwo sprawdzić i zweryfikować? Także zamiast po raz kolejny bredzić na temat "praktyków" i "teoretyków" - załaduj choć raz ten granat, a później porozmawiamy, teoretyku :)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 793 Skąd: Vodka Ville
Wysłany: Sob 14 Kwi, 2007
Cytat:
A czy w naszym WP nadal stosuje sie bębenkowe magazynki do AK i Beryla
Do Beryla nie ma magazynków bębnowych, natomiast radziecki magazynek bębnowy do RPK, który może być również stosowany w karabinku AK ma pojemność 75 naboi
Myślę że i REMOV i szturman mają rację Na spokojnie i bez stresu ładowanie Pallada nie powinno być problemem, ale w stresie podczas walki, kiedy trzeba to zrobić jak najszybciej, może sie okazać że to nie jest takie proste.
szturman [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Kwi, 2007
Remov, jeśli łaska , nie wycinaj moich postów, w których udowadniam ,ze nie masz racji..
Wymieniałem praktyczne poglady z Kolegą Catchem 22, instruktorem strzelectwa (tego od szybkiej zmiany magazynków z filmiku) i kilkoma chłopakami z innych jednostek na temat pallada i jego ładowania... Doszedłem bowiem do wniosku,że może tylko ja mam problemy z ładowaniem granatu. Po konsultacjach z praktykami tylko utwierdziłem sie w moim twierdzeniu, gdyz koledzy maja nie mniejszy z tym problem niz ja...
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2004 Posty: 576 Skąd: Warszawa
Chyba trzeba będzie nagrać film edukacyjny z tym Palladem podlufowym.
Swoją drogą teoretyk Szturman ma na stanie teoretycznego Beryla z teoretycznym Palladem, wczoraj w Bielsku każden mógł to cudo sobie obejrzeć i pokazać jak mistrzowsko ładuje do niego granaty, szkoda że nie było z nami Remova...
szturman napisał/a:
Remov, jeśli łaska , nie wycinaj moich postów, w których udowadniam ,ze nie masz racji.
Wszelkiego rodzaju wiadomości nie na temat najczęściej nie zostają usuwane, ale wędrują do odpowiedniego działu - tutaj wysypisko. Wielokrotnie zaś zapowiadano Ci - ja, Królik, Grizli, że jakikolwiek Twój list z atakiem personalnym zostanie usuwany (choć rozumiem wierzysz, że podkreślana tutaj wielokrotnie prywatna znajomośc z Królikiem jakoś wpłynie na poziom moderacji na NFoW, acz podejrzewam, że bardzo się tutaj mylisz). I tak właśnie będzie się działo, niezależnie jakie teorie spiskowe sobie na ich temat wymyślisz. Przypominam, że jest to forum o uzbrojeniu. Wprowadzając takie uwagi jak powyżej powodujesz, że niejako z automatu wiadomość trafia do kosza - przyp. moderatora (RV)
Cytat:
Doszedłem bowiem do wniosku,że może tylko ja mam problemy z ładowaniem granatu. Po konsultacjach z praktykami tylko utwierdziłem sie w moim twierdzeniu, gdyz koledzy maja nie mniejszy z tym problem niz ja.
Cieszę się, że po przemyśleniu, powołaniu na Twoje autorytety (z pewnością Adam czy Mateusz mają wieloletnie doświadczenia w obsłudze Pallada ;) zdołałeś się dowiedzieć, że nie trzeba już wyjmować magazynka do ładowania 40-mm granatu, a jedynie po konsultacjach dowiedziałeś się, że "masz z tym problemy". To zdaje się napisałeś na początku.
Podejrzewam, że po prostu po raz pierwszy w życiu dostałeś taki zestaw do ręki i kombinujesz jak przysłowiowy "koń pod górę", nie mając specjalnego przeszkolenia w jego obsłudze, a za to spore doświadczenie w podglądaniu Amerykanów, gdzie ich M203 działa zupełnie inaczej). Podpowiem, że granat wprowadzasz od prawej strony (granatnik wz.1974 niespecjalnie jest dostosowany do leworęcznych, zarówno pod względem przełączników czy nawet spustu, a także ładowania), wprowadzając go pod pewnym kątem do osi lufy - wszystkie granaty 40 mm x 47 uzywane w WP mają taką samą długość, tutaj nie znajdziesz - jak w US Army dłuższych, na przykład z flarami. To, że zestaw jest niewygodny i ciężki, to jedno. To, że bez wyjmowania magazynka granat da się załadować - to inna bajka. A to była, dla przypomnienia, Twoja teza. Której nie bardzo da się obronić.
Hmm... znaczy się, że w WP muszą być różne zestawy 5,56 mm kbkg wz.1974? Bawiłem się w życiu dłużej dwoma - zdjęcia mam, niestety, tylko pokazowego z FB z MSPO 2006, w tym otworzyłem zamek bez wyjmowania magazynka.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2004 Posty: 576 Skąd: Warszawa
O Remov, masz na pewno jakieś zdjęcia, albo lepiej filmy z tego ładowania Pallada granatem przez Ciebie, może zechcesz pokazać? Teoretyk Szturman się czegoś wreszcie pożytecznego nauczy, a i my chętnie się czegoś dowiemy...
Catch22 napisał/a:
O Remov, masz na pewno jakieś zdjęcia, albo lepiej filmy z tego ładowania Pallada granatem przez Ciebie, może zechcesz pokazać?
Niestety, Catch22, w przeciwieństwie do Ciebie nie filmuję tego rodzaju zabaw i nie wrzucam na Sieć. Szczerze mówiąc, akurat nie bardzo rozumiem, po co Ty wprowadzasz sztuczny podział na "praktyków" i "teoretyków", acz podejrzewam, że odbije Ci się to czkawką ;)
szturman [Usunięty]
Czyli zdjęć ani filmu nie będzie... Wielka szkoda.
Tym większe moje watpliwości, czy naprawdę ładowałeś ten granat.
Nie wiem też, czemu wrzucanie filmów i zdjęć z "takich zabaw" traktujesz tak lekceważąco ?
Wielu ludzi dzięki temu może coś podpatrzeć i się czegoś nowego nauczyć... Jak np. ja.
szturman napisał/a:
Czyli zdjęć ani filmu nie będzie.
Cóż, jeżeli masz na stanie 5,56 mm kbkg wz.1974, a tak wynika z Twojej wypowiedzi, to powinieneś szybko i łatwo udowodnić, że masz rację. Na razie takiego potwierdzenia nie ma. Poza oczywiście enigmatyczną wypowiedzią, że "inni powiedzieli, że". Dodajmy, że powtarzaną jedynie przez Ciebie, dla ścisłości. Zdjęcie, jak wygląda Beryl z podczepionym, otwartym Palladem przy włożonym magazynku wykonane niemal rok temu, kiedy nie miałem zielonego pojęcia o Twoim istnieniu, a tym bardziej o Twoich problemach, masz zamieszczone wyżej.
Cytat:
Tym większe moje watpliwości, czy naprawdę ładowałeś ten granat.
Powtarzałem Ci już wielokrotnie, że naprawdę nie muszę udowadniać, że nie jestem wielbłądem. I z pewnoscią niespecjalnie muszę cokolwiek komukolwiek udowadniać. A już tym bardziej na poziomie, jaki proponujesz.
Cytat:
Nie wiem też, czemu wrzucanie filmów i zdjęć z "takich zabaw" traktujesz tak lekceważąco? Wielu ludzi dzięki temu może coś podpatrzeć i się czegoś nowego nauczyć... Jak np. ja.
Przykro mi, że Wojsko Polskie nie zapewnia Ci takiego standardu szkolenia, że jedyną możliwością dla Ciebie jest nauka z mniej lub bardziej amatorskich, acz interesujących, filmików. Pytanie jeszcze, czy tego rodzaju wymiana magazynka, co napisał Satsumi, ma w ogóle jakikolwiek praktyczny sens na polu walki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum