Pomógł: 45 razy Dołączył: 18 Sie 2007 Posty: 14105 Skąd: Jelenia Gora
Wysłany: Pią 24 Sty, 2025
W istocie była to partyzantka, wymuszona bodaj przez jednego generała, który potem odszedł w niesławie, ale wszyscy byli tak posrani wtedy, że nikt nawet się nie sprzeciwił. Nawet magazynierzy - cywile, chociaż normalnie ściągnąć ich na wolnym to było prawie niemożlwie.
Ale to było ponad 20 lat temu, nie było opracowanych procedur, nie było takiej świadomości prawnej jak dzisiaj.
To się już zmieniło . Najlepszy przykład z tej ostatniej sprawy z minami.
Cytat:
- Mając przeszkolenie i doświadczenie w zakresie środków bojowych, wiedziałem, że w myśl artykułu 25 Kodeksu karnego o stanie wyższej konieczności muszę działać natychmiast i w taki sposób, aby o ładunku dowiedziało się jak najmniej ludzi. Wdrożyłem procedurę natychmiastowej kompletacji grupy i wyjazd samochodu osobowego oraz samochodu ciężarowego przystosowanego do przewozu ADR [ADR (fr. L' Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route – międzynarodowa konwencja dotycząca drogowego przewozu towarów i ładunków niebezpiecznych). Wpisałem też do rozkazu podstawę inną niż faktyczna, czyli że żołnierze jadą po drzewo, a nie po miny
Pomógł: 288 razy Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 16505 Skąd: POLSKA
Wysłany: Pią 24 Sty, 2025
Cytat:
- Mając przeszkolenie i doświadczenie w zakresie środków bojowych, wiedziałem, że w myśl artykułu 25 Kodeksu karnego o stanie wyższej konieczności muszę działać natychmiast i w taki sposób, aby o ładunku dowiedziało się jak najmniej ludzi. Wdrożyłem procedurę natychmiastowej kompletacji grupy i wyjazd samochodu osobowego oraz samochodu ciężarowego przystosowanego do przewozu ADR (...) Wpisałem też do rozkazu podstawę inną niż faktyczna, czyli że żołnierze jadą po drzewo, a nie po miny.
Boże ...
Tym razem nie Żemła, ale Onet i Wyborcza wskrzeszą nawet Wojskowe Biuro Polityczne (którego nigdy nie było) żeby tylko dokopać Błaszczakowi.
Cytat:
"Materiały, którymi Błaszczak się posłużył, były w latach 2015-2021 przekazywane przez Sztab Generalny do archiwum Wojskowego Biura Politycznego. Nie znaczy to, że były to materiały nieaktualne. Na ich podstawie armia opracowywała i wciąż uzupełniała »Polityczno-Strategiczną Doktrynę Obronną RP«. Dlatego nadano im kategorię »A«, co znaczyło, że mają być »przechowywane wieczyście i mają klauzulę najwyższej tajności«" — pisze "GW".
Pomógł: 10 razy Wiek: 45 Dołączył: 19 Lip 2014 Posty: 1927 Skąd: z kątowni
Wysłany: Pią 07 Lut, 2025
Pamiętam że tego typu sprawy kończyły się zazwyczaj warunkowymi umorzeniami albo na niską szkodliwość społeczną. Sam prowadziłem ze dwie na por czy płk. Prokurator dodał jeszcze jakąs tam symboliczną grzywnę i po sprawie.
A tu nie wiem, jak Błaszczak parcie PO na skazanie to pewnie dostanie dożywocie
Pomógł: 10 razy Wiek: 45 Dołączył: 19 Lip 2014 Posty: 1927 Skąd: z kątowni
Wysłany: Czw 13 Lut, 2025
Inaczej. Politycy pokrzyczą,a po tygodniu już zapomnieli o sprawie. A potem prokurator z sędzią aż się będą trzęśli, aby nie podpaść.... to na co to umorzymy? Hmmm... a może jednak wyrok jakiś śmieszny dać, niech się apelacja potem z Błaszczakiem bawi
Pamiętam że tego typu sprawy kończyły się zazwyczaj warunkowymi umorzeniami albo na niską szkodliwość społeczną. Sam prowadziłem ze dwie na por czy płk. Prokurator dodał jeszcze jakąs tam symboliczną grzywnę i po sprawie.
A tu nie wiem, jak Błaszczak parcie PO na skazanie to pewnie dostanie dożywocie
Jeden jakiś kwit a cały plan z zamysłem operacyjnym to zupełnie dwie różne sprawy. Nie ten ciężar. Inna sprawa, że co można pofikać trzema dywizjami. No nawet po rozwinięciu. Jedynie hetman Różański potrafił bić, manewrować i opóźniać. W symulacji.
Jurny pułkownik
"A co oznacza ten komar Lubię sobie pobzykać"
"zwolni oficera prasowego, aby stworzyć dla niej stanowisko rzecznika brygady" https://www.onet.pl/infor...19smm4,79cfc278
Pomimo tych rakiet całej zalety, My rządzimy światem, a nami kobiety
Pomógł: 4 razy Wiek: 54 Dołączył: 26 Lis 2005 Posty: 611 Skąd: FROM H.E.L.L. [RETIRED]
Wysłany: Dzisiaj 7:48
Sulwiniak... I wszystko jasne. Aż dziwne, że po latach jego rumakowania i to dopiero po dziennikarskiej interwencjo ktoś "raptownie" na górze "przejrzał" na oczy co z niego za gnida.
Już dawno powinien zostać wyje**** na zbity pysk.
_________________ "Na wojnie ten wygrywa, kto najmniej błędów popełnia". Napoleon Bonaparte (1769-1821)
Uroczystość relacjonuje dziennikarka A. Udaje jej się przeprowadzić wywiad z gen. Kukułą. Podczas rozmowy ten proponuje jej, aby sama wstąpiła do WOT. Trzy lata później, już jako żołnierka Wojsk Obrony Terytorialnej, ta sama kobieta napisze do gen. Kukuły, że została zaatakowana seksualnie przez dowódcę 14ZBOT płk. Piotra Sulwińskiego. Odpowiedzi nie dostanie.
Samo życie na gorąco. Bo jednak wstąpiła. Bo jednak gen. Kukuła nie pogadał.
Cytat:
Stanął nade mną tak, że zablokował mi nogi. Wpychał ręce pod mundur, próbując dotknąć moich piersi. Wsadzał rękę pod spodnie. Przesuwał moją dłonią po swoim kroczu – relacjonuje szeregowa A. wizytę u dowódcy 14 brygady.
Na dyskotekach normalka.
Cytat:
W serii screenów z korespondencji i nagrań pułkownik namawiał kobietę do rozmów na kamerze "z głębokim dekoltem", do zdjęcia z siebie szlafroka i zastanawiał się, co by było, gdyby zostali kochankami.
Pytanie na śniadanie.
Ba, bywa tak, że dwie molestowane, matka i córka niosą razem pijanego (służbowo zasłużonego) który składał obietnice lukratywnej posady nocą po ulicach razem...
[ Dodano: Czw 13 Mar, 2025 ]
Na poważnie znaczy Generał słaby w zasadach. Mógł podopiecznego prywatnie zdyscyplinować i skłonić do przeprosin. Albo inaczej ale zgrabnie. Tyle że bohaterowie Onet też słabi w zasadach. Oficjalnie etos ale w praktyce np. uderzą w kobietę, rodzinę itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum