Nie wiem jak to jest teraz.
Za moich czasów tak zwanego szkodliwego było 15 dni.
_________________ "Przestańmy własną pieścić się boleścią, przestańmy ciągłym lamentem się poić,
Kochać się w skargach jest rzeczą niewieścią, Mężom przystoi w milczeniu się zbroić"
Pomógł: 12 razy Dołączył: 13 Cze 2022 Posty: 461 Skąd: z wojska
Wysłany: Sro 01 Lut, 2023
Art. 281
6. Żołnierz zawodowy pełniący zawodową służbę wojskową w warunkach szkodliwych dla zdrowia przy przekroczonych najwyższych dopuszczalnych stężeniach lub natężeniach czynników szkodliwych otrzymuje corocznie, w zależności od ustalonego wodrębnych przepisach stopnia szkodliwości, dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze:
1) 5 dni roboczych – przy pierwszym stopniu szkodliwości;
2) 7 dni roboczych – przy drugim stopniu szkodliwości;
3) 10 dni roboczych – przy trzecim stopniu szkodliwości;
4) 15 dni roboczych – przy czwartym stopniu szkodliwości.
Ustawa o obronie Ojczyzny
Nigdzie nie ma mowy, że przy przyznaniu dodatku urlop nie przysługuje.
Zaś na marginesie: Co za "inteligent" stworzył frazę "żołnierz zawodowy pełniący zawodową służbę wojskową"?
_________________ "Przestańmy własną pieścić się boleścią, przestańmy ciągłym lamentem się poić,
Kochać się w skargach jest rzeczą niewieścią, Mężom przystoi w milczeniu się zbroić"
No to u mnie jest tak, że behapowiec twierdzi, że się nie należy żaden urlop (a pełnię służbę w IV stopniu szkodliwości od kilkunastu lat).
Przyznane mam na podstawie:
1. Wytwarzanie, remontowanie, niszczenie oraz magazynowanie i transportowanie materiałów wybuchowych, łatwopalnych i samozapalnych.
Art. 281
6. Żołnierz zawodowy pełniący zawodową służbę wojskową w warunkach szkodliwych dla zdrowia przy przekroczonych najwyższych dopuszczalnych stężeniach lub natężeniach czynników szkodliwych otrzymuje corocznie, w zależności od ustalonego wodrębnych przepisach stopnia szkodliwości, dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze:
1) 5 dni roboczych – przy pierwszym stopniu szkodliwości;
2) 7 dni roboczych – przy drugim stopniu szkodliwości;
3) 10 dni roboczych – przy trzecim stopniu szkodliwości;
4) 15 dni roboczych – przy czwartym stopniu szkodliwości.
Ustawa o obronie Ojczyzny
Nigdzie nie ma mowy, że przy przyznaniu dodatku urlop nie przysługuje.
Ale może być tak że w rozporządzeniu dotyczącym przyznawania urlopów z tego tytułu jest jakiś haczyk że urlop ten jest przyznawany decyzją właściwego organu i niekoniecznie to musi być dowódca jednostki.
_________________ Jak mój szef wpada do pokoju to zawsze się pyta: co nudzicie się ??? i zaraz wynajduje jakąś robotę
Ogon Ogoniasty
No to u mnie jest tak, że behapowiec twierdzi, że się nie należy żaden urlop (a pełnię służbę w IV stopniu szkodliwości od kilkunastu lat).
Przyznane mam na podstawie:
1. Wytwarzanie, remontowanie, niszczenie oraz magazynowanie i transportowanie materiałów wybuchowych, łatwopalnych i samozapalnych.
Behapowiec ma rację, nie należy Ci się dodatkowy urlop wypoczynkowy z tego tytułu. Jak mówi art. 281 ust. 6 ustawy, już tu cytowany przez innych użytkowników, urlop ten przysługuje tylko na niektórych stanowiskach zaliczonych do szkodliwych - na tych, na których przekroczone są najwyższe dopuszczalne stężenia lub natężenia czynników szkodliwych. Wykaz tych stanowisk (czynników szkodliwych) podaje § 6 ust. 1 starego, ale jeszcze obowiązującego rozporządzenia MON z 08.10.2020 r. w sprawie urlopów żołnierzy zawodowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum