Pomógł: 16 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 1726 Skąd: już z ZER-u
Wysłany: Wto 24 Wrz, 2019 Edyta Żemła w swoim żywiole
Wybory już blisko, artykuł ewidentnie pisany "na zamówienie":
Cytat:
Po czterech latach rządów PiS armia jest uwikłana w wojny ideologiczne, upolityczniona i zdziesiątkowana przez czystki kadrowe. Sprawcą tego rozedrgania był Antoni Macierewicz, były szef MON. Od kiedy urząd sprawuje Mariusz Błaszczak, nastroje trochę się poprawiły. Problemów do rozwiązania w wojsku jest jednak nadal sporo.
Żemła często pisze bzdury, ale w tym podsumowaniu ma sporo racji. Macierewicz dużo popsuł, a Błaszczak sporo ponaprawiał. Za Błaszczaka wojsko się rozwija, a za Macierewicza poza populizmem nie było nic pozytywnego.
Pomysł na podsumowanie jest dobry. Pytanie natomiast o przedstawienie jakichś wskaźników porównawczych. Budżetowe świetnie robi T.Dmitruk
http://www.dziennikzbrojn...mon-na-2020-rok
Natomiast można by pokusić się o porównania pomiędzy Miłościwymi z podziałem na ministrów a poprzednikami (podobnie). Programy zaczęte, dokończone, środki wydane, realnie wprowadzone uzbrojenie itp. Na tyle na ile nie zdradza to oczywiście poufnych danych itp. Miejsce w światowych rankingach z komentarzem/uzasadnieniem bo sama pozycja nie jest oczywista i okoliczności. No ale pomysł pomysłem a robota robotą.
Tak czy siak pomysł dobry i potrzebny. Historie o pogardzie dla abonamentu w ochronie kobiet ok, ale już ogólnie mniej.
Ucieszył mnie w artykule fragment poetycki:
Cytat:
Pieniądze to jednak nie wszytko.
Na poważnie to jest szokujący fragment:
Cytat:
Przykładowo, na szkoleniu strzeleckim - organizowanym oczywiście przez armię - członek grupy paramilitarnej dostawał 250 stuk amunicji, uczeń klas mundurowych 60 sztuk, a żołnierz 6 sztuk.
Ogólnie starannie, obiektywnie, no może panu Antoniemu pominięto zasługę kontraktu na Kraba.
Pomógł: 20 razy Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 1534 Skąd: z dala
Wysłany: Sro 25 Wrz, 2019
No dobrze Pani Żemła jest "be" ale tu w tym wrogim Onecie polityk PiS były wice MON używa sformułowań : "stan armii jest bardzo, bardzo średni" a później wręcz: " stan armii jest kiepski".
No rzucają się wówczas jedyne dwa wyjaśnienia - jedno racjonalne - "średni, bardzo średni" to mamy amerykańskie wybawienie które kosztować musi. Drugie - nieracjonalne - po odejściu p. Kownackiego i jego Mentora zaczęły gwałtownie znikać symptomy cudownej uzdrawiającej metamorfozy. "On jak lampa w mrocznym armijnym domu rozpraszał ciemności a po odejściu mrok powrócił".
OT: plus dla p. Kownackiego że podjął walkę i dzielnie bronił dokonań swego stada. Starał się. Chociaż ja osobiście uważam, że jednak szef NIK powinien być co najmniej 2 razy bardziej czujny niż p. Mariusz.
Tak tak, i wiem co mam dodać. Propagandowi partyjni partacze nie zasługują na wypłatę.
Programy zaczęte, dokończone, środki wydane, realnie wprowadzone uzbrojenie itp. N
I tutaj może być problem.
Bo np słynne śmigłowce. Z jednej strony na koniec kadencji, wiedząc z sondaży co będzie podjęli połowę decyzji, a jednocześnie przecież tak na prawdę trzeba pamiętać, że obiecano 26 śmiglaków, z których ostatnie miały być - o ile pamiętam - w 2017 r. Kiedy t okazało się, ze to de facto pierwsze realnie by trafiły około 2017 r.
_________________ Tylko umarli widzieli koniec wojny. Platon
Pomógł: 51 razy Dołączył: 30 Sty 2019 Posty: 6982 Skąd: Z Polski
porze napisał/a:
Z Onetu można się dowiedzieć, że w samej Warszawie w wojnie gangów ginęło kilka osób dziennie. To nic, ze w całej Polsce zabijano rocznie wszystkiego ok. 1000 osób (głownie w awanturach rodzinnych)
Ależ nie musisz tego czytać. Czerp "wiedzę i prawdę" z TVP info, to będziesz po zaspach w sandałach chodził. Wcisną Ci, że śnieg to tylko wymysł i fanaberia opozycji.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 13020 Skąd: Polska
Cytat:
Przykładowo, na szkoleniu strzeleckim - organizowanym oczywiście przez armię - członek grupy paramilitarnej dostawał 250 stuk amunicji, uczeń klas mundurowych 60 sztuk, a żołnierz 6 sztuk
Ale tak było od dawna. Od wielu lat żołnierze wojsk zabezpieczających - czasami dziś liczonych jako operacyjne - strzelali jeśli chcieli. A rzadko chcieli.
A czemu 6 sztuk - bo taki był program strzelania. A czemu taki był? Bo takiego się nikt z kontroli nie czepiał.
Ależ narzekacie. Ja dostałem osiem. Naraziłem Skarb Państwa na zużycie czterech.
Trzy na moje cele i jeden na cel kolegi.
Oddałem cztery.
I do dziś się zastanawiam - co ja bym zrobił z tymi czterema pozostałymi.
_________________ "Przestańmy własną pieścić się boleścią, przestańmy ciągłym lamentem się poić,
Kochać się w skargach jest rzeczą niewieścią, Mężom przystoi w milczeniu się zbroić"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Lis 2015 Posty: 2563 Skąd: Warszawa
Propos Żemły - jej artykuły Onetu, szczególnie ten o "buncie" podchorążych wykonały swoje zadanie w bezlitosnej wojnie informacyjnej. Tłuszcza zwana przeciętnymi obywatelami nadal myśli, że tam doszło do jakiegoś przewrotu i drugi Wysocki się wyłonił, przekleja ten marny artykuł, gdy tylko pojawia się temat wojska. Tłumaczenie nic nie daje, jeszcze opluwają.
Wzór konspekt, Żemła. Depeszą z centrali przyjdzie awans.
Problem polega na tym, że liczmy ostatnie 4 lata i porównujemy do ostatniego roku poprzedniego rządu, a nie do całości lat wstecz i to nie tylko PO - PSL.
PO PSL miał zakupić w ramach najpilniejszych potrzeb 26 śmiglaków, po czym udając, że łapią króliczka przesuwali zamówienie, aby w końcu pod koniec kadencji nie doprowadzić sprawy do końca. Bo jak się zamawia to się bierze odpowiedzialność za wszystko - czyli i za zamówienie i za offset. A czasu było ... proszę zobaczyć kiedy był pierwszy post Artura Goławskiego.
I przykre jest to, że nie oceniamy całości, ale to do czego nam bliżej ideologicznie. Tyle.
_________________ Tylko umarli widzieli koniec wojny. Platon
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum