Nie jestem pewny, czy można tu pytać o zabytkową broń, ale spróbuję.
Karabin Hawkena, zaprojektowany w roku 1823, ma gwintowaną lufę i miota ołowiane pociski w kształcie kuli.
Pytanie brzmi: jaki jest sens wprowadzania pocisku w ruch wirowy, jeśli jest on w kształcie kuli?
Innymi słowy, czy stabilizacja osi obrotu sferycznego pocisku może mieć wpływ na celność?
Na pierwszy (i drugi też) rzut oka wydaje się, że dla sferycznego pocisku brak rotacji w czasie lotu nie powinien mieć wpływu na trajektorię lotu, a jednak stosowano takie rozwiązania. Czy ktoś wie, dlaczego?
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Gru 2010 Posty: 6316 Skąd: z nikąd
Wysłany: Sob 28 Lut, 2015
A czy w rzeczywistości zawsze masz do czynienia z idealną kulą...
_________________ Taktyka to najprostsza z nauk. Wystarczy tylko postawić się na miejscu przeciwnika i pomyśleć, jakiego postępowania się po nas spodziewa. A potem zrobić dokładnie na odwrót. Ot i cała taktyka.
Wysłany: Sob 28 Lut, 2015
Na wiki piszą, że w 1879 niejaki George Greenhill, profesor matematyki na Królewskiej Akademii Wojskowej w Londynie,
wyłuskał przybliżony wzór na optymalny współczynnik rotacji dla ołowianego pocisku
o zdanej długości (L) i średnicy (D):
opt_rotacja = stała*(D^2)/L * względna_gęstość
więc o ile dobrze rozumiem, ta optymalna rotacja będzie większa od jedności również dla sferycznego pocisku (D=L).
A nawet jak coś źle interpretuję (amator ze mnie) to skąd rusznikarz w 1823 miał znać wynik dociekań matematycznych uzyskane 60 lat później ?
_________________ "Those who say don't know.
Those who know don't say."
Zalecana prędkość rotacji kul jest ponoć mniejsza od rotacji pocisków wydłużonych.
Może rzeczywiście głównym powodem jest zniwelowanie niewielkich odchyłek kuli od okrągłości.
Pomógł: 20 razy Wiek: 60 Dołączył: 23 Lip 2004 Posty: 7984 Skąd: Polska
Wysłany: Pon 02 Mar, 2015
Proszę się ze mnie nie śmiać ale odpowiedzią na pytanie może być gra zwana golfem. Tam też występuje rotacja okrągłego przedmiotu, a ważnym aspektem jest dokładność i odległość. do tego gra znana jest od chyba XIII wieku na wyspach.
_________________ Pierwszą ofiarą wojny jest prawda
Hiram Johnson
Pytanie brzmi: jaki jest sens wprowadzania pocisku w ruch wirowy, jeśli jest on w kształcie kuli?
Co mi się wydaje:
Wprowadzenie wirowania kulistego pocisku w osi podłużnej zabezpiecza pocisk przed przypadkowym wejściem w wirowanie w osi poprzecznej.
A to ważne.
Jeżeli pocisk kulisty wirowałby w locie w osi poprzecznej, o co nietrudno przy zabrudzonej czy tam kiepskiej lufie, powstawałaby siła nośna znosząca go troche w locie, nazywa się to efekt Magnusa.
Wspólcześnie zresztą efekt Magnusa stosuje się celowo mianowicie w pantballu (I chyba asg) niektóre lufy robi się tak żeby właśnie podkręcały kulkę i wprowadzały efekt Magnusa, skierowany w gore, co wydłuża zasięg strzału.
W paintballu ten celowy efekt Magnusa w celu "podkręcania" kulki "w górę" wprowadziła i opatentowała firma Tippmann z lufa Tipmann Flatline, potem pojawili się inni (obchodząc patent). Kulka wiruje w tym celu w osi prostopadłej do toru lotu, a mianowicie w osi poziomej.
(Dostanę przyciskiem "Pomógł?")
;-)
[ Dodano: Pon 02 Mar, 2015 ]
steell napisał/a:
Proszę się ze mnie nie śmiać ale odpowiedzią na pytanie może być gra zwana golfem.
Golf też. Chyba we wszystkich sportach z szybkimi piłkami używa się "podkręcenia" czyli wprawienia piłki w rotację o osi prostopadłej do lotu w celu zakręcania na torze lotu.
_________________ Toast wódczany o postaci dialogu.
Zasłyszane na dniach.
:
- Ruskij wojennyj korabl?
- Do dna!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum