Pomógł: 6 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Paź 2007 Posty: 971 Skąd: piechota z lornetkami
Wysłany: Czw 24 Sty, 2013 Przepisy ubiorcze
Szukałem długo i namiętnie, i poległem
Jakie przepisy regulują kwestię umundurowania? Czy nosząc nowy mundur wzór 2010, ale nie mając go na wkładce żołnierz postępuje niezgodnie z przepisami?
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 192 Skąd: www.google.pl
Wysłany: Czw 24 Sty, 2013
Cytat:
§ 18. Żołnierze noszą tylko przedmioty zaopatrzenia mundurowego otrzymane z organu zaopatrującego, które zostały wyprodukowane zgodnie z zatwierdzonymi wzorami i dokumentacją techniczno-technologiczną.
Niestety jak zwykle w naszej polskiej rzeczywistości prawo jest dla równych i równiejszych. Nie przejmowałbym się więc taką pierdołą jak brak tego wzoru na wkładce żołnierza.
W nawiązaniu to sortów mundurowych, w SP wymyślono teraz kurtkę-wiatrówkę po co?, chyba tylko po to, żeby było się do czego przyczepić przed mundurówką.
Jak już piszecie, że obowiązują tu czy tam to wskażcie według jakiego rozporządzenia, bo coś mi się wydaje, że obowiązują bo komuś się tylko spodobały. Należałoby wrócić do tego co zaznaczył "Beholder"
- § 18. Żołnierze noszą tylko przedmioty zaopatrzenia mundurowego otrzymane z organu zaopatrującego, które zostały wyprodukowane zgodnie z zatwierdzonymi wzorami i dokumentacją techniczno-technologiczną.
Wysłany: Pią 25 Sty, 2013
Ciekawe, czy taki "ideolog" i "legalista" rugający żołnierza, za to, że poświęcił własne, ciężko zarobione pieniądze na zakup tego, co powinien otrzymać, ma w tym momencie na sobie wojskowe "gacie" otrzymane z organu zaopatrującego, które zostały wyprodukowane zgodnie z zatwierdzonymi wzorami i dokumentacją techniczno-technologiczną
- § 18. Żołnierze noszą tylko przedmioty zaopatrzenia mundurowego otrzymane z organu zaopatrującego, które zostały wyprodukowane zgodnie z zatwierdzonymi wzorami i dokumentacją techniczno-technologiczną.
Jaaasne, to ja na poczatek poprosze pasek do zegarka.
_________________ Toast wódczany o postaci dialogu.
Zasłyszane na dniach.
:
- Ruskij wojennyj korabl?
- Do dna!
Jesli jest to oryginalny mundur wz 2010 to możesz śmiało go nosić tak samo jak wiara zakupuje ubranie ochronne, powtarzam jęśli jest to oryginalny mundur wzór 2010 to śmiało chodzisz
Pomógł: 17 razy Dołączył: 26 Kwi 2010 Posty: 3613 Skąd: z IV RP bis
Wysłany: Sob 26 Sty, 2013
Tylko pod warunkiem, że został wydany z organu zaopatrującego jego jednostkę. W innym przypadku, nie może. Nie porównujmy do ubrania ochronnego, bo takowe wydawano w każdej jednostce.
_________________ OJCZYZNĘ BEZ PIS-U RACZ NAM WRÓCIĆ PANIE!
Pomógł: 6 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Paź 2007 Posty: 971 Skąd: piechota z lornetkami
Wysłany: Nie 27 Sty, 2013 Re: mundur
zgrywusnik22 napisał/a:
Jesli jest to oryginalny mundur wz 2010 to możesz śmiało go nosić tak samo jak wiara zakupuje ubranie ochronne, powtarzam jęśli jest to oryginalny mundur wzór 2010 to śmiało chodzisz
Taki mundur świecił by w całej jednostce na tle reszty która chodzi w starym wzorze, i jeśli przepisy na to nie pozwalają to bardzo szybko by się to skończyło. Za bardzo kłuł by w oczy tych którzy go nie mają, a szkoda im własnych pieniędzy.
Ale dlaczego mam nie porównywać do ubrania ochronnego? Przecież ten wzór munduru zostaje po mału wydawany tylko najpierw dostają go jednostki prioirytowe , to jeśli jak jechałem na misje i dostałem ten mundur a jechałem z inną jednostką a w mojej jw nie ma takich to ni9e mogę go nosić ?? skoro wydał mi go inny wog niż mój?
Wysłany: Nie 27 Sty, 2013
Raz, że ubranie ochronne od dawna funkcjonuje już w całości sił zbrojnych, a dwa, że jeśli część osób w jednostce ma nowy wzór to kolejna się wtopi w tłumie. Założę się, że gdyby wszyscy chodzili w bechatkach a Ty jeden w samodzielnie zdobytym "gorateksie" to szybko postawiono by Ci pytanie - skąd to masz i jakim prawem nosisz No, chyba że jesteś z tych "równiejszych"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum