Kolega na zajęciach nocnych zagubił przełącznik ognia do beryla. Zgłoszone dowódcy który ma sporządzić odpowiedni meldunek. Część bez numerów ale jednak element broni. Czy poza ewentualną zapłatą grożą mu jakieś konsekwencje ?
Pomógł: 7 razy Dołączył: 11 Lis 2004 Posty: 5214 Skąd: Polska
Wysłany: Sro 02 Maj, 2012
A tak z ciekawości, dlaczego miałby za to zapłacić? Generalnie przełącznik powinien być tak przytwierdzony do broni, że cokolwiek normalnego by Twój kolega z selektorem nie robił, to ten ostatni nie powinien się zgubić. Za zużycie lufy i wszystkich części mechanicznych karabinka podczas strzelania też kolega płaci?
[ Dodano: Sro 02 Maj, 2012 ]
Beholder napisał/a:
Nie grożą mu konsekwencje karne. Przełącznik rodzaju ognia nie jest zasadniczą częścią broni.
A nawet, gdyby był, to co z tego? Jak kolega zgubiłby dajmy na to lufę w Berylu, czy inną istotną część (a nie "zasadniczą", bo prawnie to się inaczej nazywa) nie z własnej winy, to co to zmienia? Element ten nie powinien sam z siebie odpadać i dać się gubić. Jak tak jest, to coś nie tak jest z konstrukcją strzelecką.
W tym co napisał REMOV jest właśnie clou problemu:
Cytat:
Element ten nie powinien sam z siebie odpadać i dać się gubić. Jak tak jest, to coś nie tak jest z konstrukcją strzelecką.
W szarej rzeczywistości jest tak, że łatwiej ukarać użytkownika, niż udowodnić, że mimo właściwej eksploatacji ów przełącznik odpadł, mimo że nie powinien.
Kiedyś zgubiłem plastikową okładzinę z uchwytu od TT-ki. Na szczęście w porę się zorientowałem i znalazłem. Okazało się, że trzymająca ją sprężyna płaska była zbyt luźna. Naprawiłem. Gdyby nie to musiałbym brakującą część "organizować" u rusznikarza. Po prostu przepisy i działająca pragmatyka nie przewidywały takich sytuacji.
Może dziś jest lepiej (normalniej). Właśnie jest okazja by to sprawdzić.
_________________ Nie pytaj, komu bije dzwon - bije on tobie
Hmm.. Jakby zgubil lufe, to prawdopodobnie dostalby niezly opier-papier za to ze nie zauwazyl i nie podniosl... a brnac dalej w tereny argumentus idioticus, jakby po kolei, co pol godziny, gubil istotne czesci i na koncu ostal mu sie jeno przelacznik, nie z wlasnej winy oczywiscie, to co to zmienia?
Znaczy,jak - "co to zmienia"
Wiele zmienia.
Prawo w Polsce dzieli elementy broni a dwie kategorie, zgubienie elementu z kategorii "istotnych", to inny przypadek niz zgubienie mniej istotnych.
Ale to wiemy chyba tu wszyscy.
Wiele zalezy od tego JAK lub czemu zgubil, na tych nocnych cwiczeniach.
Moze cwiczyli rozkladanie broni po ciemku zgodnie z konspektem, a moze bawili sie bez rozkazu w rozkladanie broni po ciemku, kto pierwszy, albo podobe glupoty.
Ja bym nie wyrokowal z gory.
_________________ Toast wódczany o postaci dialogu.
Zasłyszane na dniach.
:
- Ruskij wojennyj korabl?
- Do dna!
Pomógł: 8 razy Dołączył: 28 Lut 2005 Posty: 2605 Skąd: z wojska panie
Wysłany: Pią 04 Maj, 2012
USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny.
Cytat:
Art. 354.
§ 1. Żołnierz, który nieostrożnie obchodzi się z bronią wojskową, amunicją, materiałem wybuchowym lub innym środkiem walki albo ich nieostrożnie używa i przez to nieumyślnie powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia innej osoby, podlega karze aresztu wojskowego albo pozbawienia wolności do lat 3.
Cytat:
Art. 359.
Żołnierz, który, nie dopełniając obowiązku lub przekraczając uprawnienia w zakresie ochrony lub nadzoru nad bronią, amunicją, materiałem wybuchowym lub innym środkiem walki, powoduje choćby nieumyślnie ich utratę, podlega karze aresztu wojskowego albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Art. 360.
§ 1. Żołnierz, który broń, amunicję, materiał wybuchowy lub inny środek walki niszczy, uszkadza lub czyni niezdatnym do użytku, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności, aresztu wojskowego albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 powoduje przez to znaczną szkodę w mieniu, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
To tak w skrócie
_________________ I ty również możesz pomóc www.pajacyk.pl Dzieci czekają
Wysłany: Pią 04 Maj, 2012
REMOV napisał/a:
Jak kolega zgubiłby dajmy na to lufę w Berylu, czy inną istotną część (...) nie z własnej winy, to co to zmienia?
Podział na istotne (i nieistotne) części broni jest mi znany z ustawy o broni, ale ona nie dotyczy broni użytkowanej przez siły zbrojne.
Czy w przepisach dotyczących broni sił zbrojnych (których to przepisów nie znam) też funkcjonuje takie podział?
REMOV napisał/a:
Generalnie przełącznik powinien być tak przytwierdzony do broni, że cokolwiek normalnego by Twój kolega z selektorem nie robił, to ten ostatni nie powinien się zgubić.
Także nie wyobrażam sobie zagubienie tego elementu. Spotykałem się z zagubieniem np. magazynka, trytowego źródła światła (od TANTALA), ucho (WIST), wycior, ale nie z przełącznikiem.
Moltke (starszy) napisał/a:
Cytat:
REMOV napisał/a:
Jak kolega zgubiłby dajmy na to lufę w Berylu, czy inną istotną część (...) nie z własnej winy, to co to zmienia?
Podział na istotne (i nieistotne) części broni jest mi znany z ustawy o broni, ale ona nie dotyczy broni użytkowanej przez siły zbrojne.
Ależ dotyczy.
USTAWA o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym z dnia 22 czerwca 2001 r. Dz.U. z 2001 nr 67 poz. 679
Cytat:
Art. 3.2.
2) broń i istotne części broni – są to broń i istotne części broni w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji (Dz. U. Nr 53, poz. 549 i z 2001 r. Nr 27, poz. 298), a także inne urządzenia służące do niszczenia lub obezwładniania celów,
+
USTAWA o broni i amunicji z dnia 21 maja 1999 r. Dz.U. z 2004 nr 52 poz. 525
Cytat:
Art. 5. 1. Gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji uważa się za broń lub amunicję.
2. Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa z komorą nabojową, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy.
=
KK
Cytat:
Art. 263.
§ 4.Kto nieumyślnie powoduje utratę broni palnej lub amunicji, która zgodnie z prawem pozostaje w jego dyspozycji, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
szeregowy90 napisał/a:
Ludzie, gubimy, meldujemy, szukamy, płacimy!!!!!!! Jakież, to proste.
Bardzo proste. Jednakże rzeczy proste "we wojsku" są bardzo skomplikowane.
-=Alex=- napisał/a:
Ależ dotyczy.
Wyjaśnij proszę w jaki sposób ustawa o broni i amunicji może dotyczyć omawianej sytuacji skoro jej art. 3, ust. 1 brzmi:
Przepisy ustawy nie dotyczą:
broni i amunicji stanowiących uzbrojenie Sił Zbrojnych (...)
Podobnie zastanów się co z sytuacją zagubienia przez żołnierza elementu karabinu, ma wspólnego ustawa o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu ...., skoro jej art. 1 brzmi:
Ustawa określa zasady podejmowania i wykonywania przez przedsiębiorców działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym.[/quote]
Przepisy KK dotyczące uszkodzenia i utraty broni lub wyposażenia znam, ale nie ma tam podziału na części istotne i nieistotne.
Proisłem o podanie przepisów dotyczących wojska, w których byłby wzmiankowany podział, a nie o bezładne cytowanie fragmentów innych przepisów, które w omawianej sytuacji nie mogą mieć zastosowania.
REMOV napisał/a:
Fajnie, tylko co to ma do rzeczy? Jeżeli do tej pory nie zrozumiałeś, to pozwolę wyjaśnić: ktoś wprowadził do dyskusji podział na "zasadnicze" części broni i - jak sądzę - inne, nie będące "zasadniczymi". Takowych nie ma, nie są definiowane w żaden sposób. Stąd poprawiłem na "istotne", bo takowy zapis znajduje się w jednej z ustaw. Jeżeli zaprzeczysz, to zapytam o definicję "istotności" i miejsce, gdzie się takowa pojawia (a sam autor nie wprowadził tego jako neologizm, bo nie raczył zdefiniować, co przez to rozumie) ;-)
Czy ona dotyczy czy nie dotyczy od strony prawnej posiadania broni wojskowej, to jest całkowicie nieistotne. Dlaczego? Bo na przykład zagubiona lufa broni wojskowej znaleziona przez osobę cywilną, która tego nie zgłosi w magiczny i cudowny sposób zamienia się jednak w istotną część broni i to posiadaną nielegalnie. I nagle zaczynają obowiązywać te prawa i nazewnictwo, których rzekomo w tym przypadku nie ma ;-)
Lub jeszcze prościej, jeżeli masz skodyfikowane słownictwo z pewnej branży i brak słownictwa z innej, to zwyczajowo stosuje się takie, które jest, a nie - dajmy na to - bredzi coś o "zasadach językowych" (i mam nadzieję, że domyślisz się, do czego nawiązuję, bo to bardzo szybko można odwrócić jako kontrargument, chyba, że w tym miejscu kwestie nazewnicze nagle i automatycznie ustępują widzimisię, bo tak i już)
Cytat:
Czy w przepisach dotyczących broni sił zbrojnych (których to przepisów nie znam) też funkcjonuje takie podział?
Nie funkcjonuje, ale też nie ma potrzeby funkcjonowania. Tyle, że ponownie - co z tego? W kontekście tej dyskusji, niczego to nie zmienia.
Podsumowując: niezbyt fortunne było - jeżeli koniecznie Ci się nudzi i chcesz coś napisać - przyczepienie się do wprowadzenia w ogóle podziału na "zasadnicze" czy "istotne", który tutaj nie ma żadnego znaczenia, nie zaś poprawienie słowa bez prawnych odniesień na określenie stosowane w prawie. Chyba wybrałeś sobie niewłaściwą osobę do wyrażenia swych "jedynie słusznych uwag i spostrzeżeń" ;-)
Wysłany: Sob 05 Maj, 2012
Chciałem uzyskać prostą informację, czy są zapisy prawne dotyczące broni sił zbrojnych, w których funkcjonuje podział na części istotne i nieistotne, znany nam z ustawy o broni.
Jak na razie doczekałem się dwóch odpowiedzi, obie zbyt długie, obie nie na temat, dodatkowo pierwsza z rażącą nieznajomością tematu, a druga ze sporą dawką agresji.
A zaczeło się od tego, że od karabinu odpadł pstryczek.
Chciałem uzyskać prostą informację, czy są zapisy prawne dotyczące broni sił zbrojnych, w których funkcjonuje podział na części istotne i nieistotne, znany nam z ustawy o broni.
Naprawdę chciałeś? To zdaje się taką "prostą informację" dostałeś i to... sam sobie udzieliłeś na nią odpowiedzi, już w pierwotnym pytaniu. Co poddaje w wątpliwość Twoje motywacje dotyczące uzyskania jakiekolwiek odpowiedzi, czy prostej, czy skomplikowanej.
Cytat:
A zaczeło się od tego, że od karabinu odpadł pstryczek.
...a później wpadł jakiś osobnik, który koniecznie chce wszystkim udowodnić, że broń wojskowa istotnych części nie ma, nie rozumiejąc, że nie o to w wątku idzie. A gdy się mu motywacje wypomina, to automatycznie wypominający staje się - oczywiście, oczywiście - agresorem ;-)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 11 Lis 2004 Posty: 5214 Skąd: Polska
Wysłany: Sob 05 Maj, 2012
Panie Redaktorze, ja tutaj pisuję dla przyjemności, a nie dla "korektorskiego dystansu", cokolwiek by to nie było i jakkolwiek by się nie łączyło z zagubionym przełącznikiem rodzaju ognia, który odpaść nie powinien. Próbę "zemsty" za "dedykowanie" wyciągnięte z otchłani czasu zauważam ;-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum