Pomógł: 37 razy Dołączył: 08 Gru 2006 Posty: 11771 Skąd: Lepiej nie wiedzieć
Wysłany: Czw 16 Lut, 2012
Noooo.. też się nad tym zastanawiam i dochodzę do wniosku, że jeśli nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o S-70, bo przecież śmigłowcem wsparcia miał być W-3PL.
Nie widzę za to nigdzie planowanego zakupu 26 śmigłowców?
Dokument przypomina publikowane drzewiej listy planowanych na dany rok zakupów.
Co do wiertaliotu.
Task For$ Team powinien zostać złożony z Głuszca i Blackhawka (pierwszy do osłony drugi do przerzutu wojsk). Natomiast do wymiatania twardego sprzętu przydały by nam się.... Zulu Cobry. Bardzo zwinny, efektywny śmigłowiec. Bo chyba AH-64 nigdy nie będzie w naszym zasięgu. Właściwie to nigdy nie mięliśmy rasowego śmigłowca szturmowego. Nie mówię o Mi-24 bo to hybryda - równie dobrze to co on mógł by robić B-hawk odpowiednio zmodyfikowany.
Mnie bardziej zastanawia niepotrzebne mieszanie typów, które są ze sobą absolutnie niekompatybilne. Za wsparcie ma służyć coś co jest zupełnie inną maszyną i nie wnosi do zespołu żadnych dodatkowych możliwości, a wręcz ustępuje maszynie transportowej pod każym względem (w tym pakietem wyposażenia ofensywnego)
Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 Re: Zadania o podstawowym znaczeniu dla bezp. i obronności
Arrakis napisał/a:
Lista tego (zakupów?), co MON uznało za ważne z punktu widzenia bezpieczeństwa i obronności państwa.
No właśnie lista czego? Rozumiem, że w MON rozwój biurokracji został doprowadzony do granic absurdu, ale ten dokument położył mnie całkowicie. Czemu ma on służyć? Zbieranina wszelaka od rzeczy dużych i poważnych, po drobiazgi. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć powiedzmy jakim, to "podstawowym znaczeniem dla bezpieczeństwa i obronności państwa" są kostki dymne 75 g (pozycja 216)?
Rozbawiła mnie poz. 129 (a takich jest więcej) -Cysterna do przewozu i dystrybucji wody CW-10, która ma zapewnić zdolność do działania w środowisku sieciocentrycznym, a także właściwą ochronę kontrwywiadowczą.
eNwings z jakiej ty bajki się urwałeś z tymi Cobrami?
Z tej
Dlaczego większość normalnych państw Europy nie będących na granicy NATO posiada dedykowane śmigłowce szturmowe a my nie... Nie muszę mówić czego "Wschód" ma dużo.. i po co przydatny byłby nam taki śmigłowiec. Z reguły ma to gąsienice (chyba tak to się pisze) i lufe. No i jak wykazał szereg konfliktów zbrojnych w ostatnim 20-leciu najlepszą drogą do terminacji zagrożenia tego typu jest posiadanie wyspecjalizowanych śmigłowców.. bardziej aniżeli lotnictwa CAS.
Pomógł: 37 razy Dołączył: 08 Gru 2006 Posty: 11771 Skąd: Lepiej nie wiedzieć
Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 Re: Zadania o podstawowym znaczeniu dla bezp. i obronności
JW napisał/a:
Arrakis napisał/a:
Lista tego (zakupów?), co MON uznało za ważne z punktu widzenia bezpieczeństwa i obronności państwa.
No właśnie lista czego?
Stawiałbym na listę planowanych zakupów, dosyć wygodną, bo nigdzie nie podano kiedy, więc nie będzie marudzenia, że planowali w danym roku, a nie kupili.
Jak dla mnie, to ewidentnie coś kombinują ze śmigłowcami.
Podoba mi się też punkt 31.
242 i 246 zresztą też.
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 1147 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 16 Lut, 2012
Celem tego wykazu jest ochrona polskiej zbrojeniówki poprzez "wykręcenie się" od rygorów ostatnich dyrektyw europejskich, zmierzających do otwarcia rynku uzbrojenia w krajach UE na konkurencję wewnętrzną.
Arrakis napisał/a:
Stawiałbym na listę planowanych zakupów, dosyć wygodną, bo nigdzie nie podano kiedy, więc nie będzie marudzenia, że planowali w danym roku, a nie kupili.
Tym bardziej, że przy niektórych pozycjach nawet nie wiadomo o co chodzi, nie mówiąc o ilości.
Cytat:
Podoba mi się też punkt 31.
242 i 246 zresztą też.
No tutaj, to chyba chodzi o wyremontowanie dwóch zestawów
Natomiast z tym 31 to skutek przenikania żargonu pseudofachowego do języka dokumentów. Myślę, że chodzi im o coś, co w lengłydżu nazywa się: unidirectional security gateway lub data diode. U nas chyba przyjęło się to nazywać diodą danych, ale dioda informacyjna? Pierwsze słyszę, ale druhny i druhowie z SKW nie takie rzeczy są w stanie wymyślić. W końcu, jeśli stacja meteo AGAT-20A (pozycja 103) służy do ochrony kontrwywiadowczej (wskaże wiatr od wschodu ), to i IZO-1 (poz. 114) może do tego służyć, tylko, że nie za bardzo wiem w jakim zakresie.
Dzielnie dyskutujących w innym wątku kolegów z MW zapewne ucieszy poz. 134 (Okręt podwodny nowego typu), który chyba ma być krajowy
Cytat:
W omawianym zakresie bowiem, zgodnie z pkt 141 rzeczonego dokumentu „przemysł krajowy pozostaje głównym źródłem zaopatrzenia sił zbrojnych w uzbrojenie i sprzęt wojskowy, a polskie placówki naukowobadawcze
są głównym dostawcą technologii i myśli technicznej w zakresie technologii obronnych”
Obawiam się jednak, że fachowiec przygotowujący dyskutowaną decyzję (stawiam na generała Packa) ma tu na myśli ostateczne zakończenie programu "Gawron".
Stamp,
To się chyba nadaje do innego wątku. Miny oficjeli bezcenne. Pozostaje teraz tylko nabór do formacji "Żywych Torped" i Marynarka Wojenna do lamusa. Mi się z kolei nasuwa inne pytanie. Czy nasi specjalsi są tak dennymi nurkami, że potrzebują GPS-a? Gubimy się. Wyjście na "peryskopową" i wiemy jak dotrzeć do celu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum