Zobacz pierwszych polskich zawodowych szeregowych
98 żołnierzy pilotażowego programu szkolenia zawodowych szeregowych złożyło przysięgę w poznańskim Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych (CSWL). Po zakończeniu szkolenia będą oni pierwszymi zawodowymi szeregowymi w polskiej armii.
A tych kilkudziesięciu, których widzę codziennie w JW, to co? To nie byli szeregowi zawodowi, tylko duchy?
Cytat:
Są to żołnierze, którzy się zadeklarowali, że chcą w przyszłości zostać szeregowymi zawodowymi - powiedział kpt. Thomas.
- Do tej pory uczyli się jak strzelać, jak postępować na polu walki czy jak ratować rannego. Po przysiędze rozpocznie się szkolenie specjalistyczne, trwające od 4 do 6 miesięcy. Po tym szkoleniu staną się pierwszymi zawodowymi szeregowymi w polskiej armii - dodał.
Kpt. Thomas też twierdzi że nie ma jeszcze szeregowych zawodowych w polskiej armii? Pewnie nigdy nie był w jednostce liniowej.
No ale jak to w końcu jest - są już ci pierwsi szeregowi zawodowi w polskiej armii po tej przysiędzie, czy dopiero będą po szkoleniu specjalistycznym?
Pomógł: 65 razy Wiek: 85 Dołączył: 03 Wrz 2005 Posty: 6456 Skąd: Getarnte Option von ...
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009
draconus napisał/a:
No ale jak to w końcu jest - są już ci pierwsi szeregowi zawodowi w polskiej armii po tej przysiędzie, czy dopiero będą po szkoleniu specjalistycznym?
W jednostkach ''są'' szeregowi lecz w służbie nadterminowej. Na chwilę obecną nie ma przyzwolenia na uruchomienie procesu powoływania do korpusu szeregowych (na stanowiska przeznaczone dla szeregowego zawodowego). Proces będzie uzależniony od środków zapisanych na ten cel w ostatecznej decyzji budżetowej MON. Ustalony budżet wskaże jednoznacznie, czy system uzawodowienia będzie można uruchomić chociażby w minimalnym stopniu.
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009
Panowie, ale przecież program pilotażowy jest realizowany w ramach ochotników odbywających zasadniczą służbę wojskową, którzy zostali wcieleni w listopadzie. Myślałem że jakaś rewelacja, że oto szeregowi zawodowi bez doświadczenia wojskowego powołani na podstawie art. 11. ustawy o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych.
No ku chwale Ojczyzny niech pełnią zawodową kontraktową zasadniczo-nadterminową służbę wojskową
W jednostkach ''są'' szeregowi lecz w służbie nadterminowej. Na chwilę obecną nie ma przyzwolenia na uruchomienie procesu powoływania do korpusu szeregowych (na stanowiska przeznaczone dla szeregowego zawodowego). Proces będzie uzależniony od środków zapisanych na ten cel w ostatecznej decyzji budżetowej MON. Ustalony budżet wskaże jednoznacznie, czy system uzawodowienia będzie można uruchomić chociażby w minimalnym stopniu.
Nie gadajcie głupot, mam w pododdziale kilku st.szer.zawodowych już od roku
I nie są to żadni szeregowi w służbie nadterminowej
Nie załapałeś ? Masz starszych szeregowych zawodowych, a ci będą pierwszymi szeregowymi zawodowymi ... chyba, że w najbliższych miesiącach zostanie cofnięty zakaz powoływania na stanowiska szeregowych zawodowych.
PS
Czy ktoś się orientuje co jest grane ? Zakaz powoływania dotyczy tylko stanowisk szeregowych zawodowych, czy st. szeregowych także ? A do nadterminowej - jeśli tak, to w jakim zakresie ? Zakaz obowiązuje w całych SZ ? Jest jakiś dokument na to ?
Witam.
Ostatnoi z okazji rocznicy podniesienia Bandery byłem na pokładzie oikrętu, gdzie widziałem, marynarzy zawodowych i starszych marynarzy zawodowych. Fakt byli to marynarze, ale może podlegali pod inny MON?
"Swoją drogą ileż to dobroci wnika z powyższej informacji, zaistniał COSWL, zaistniało miasto POZNAŃ, w końcu zistniał Pan kpt. Thomas, bez którego medialnie nie istaniałby
COSWL".
Wysłany: Wto 17 Lut, 2009
Do 16 lutego 2009 został wstrzymany nabór do korpusu szeregowych zawodowych . Czy ktoś posiada informacje co się zmieniło w tej sprawie ? Czy nabór został wznowiony ?
Proszę o informacje.
Z góry dziekuje kto dziękuje .
tomeewall
[ Dodano: Wto 17 Lut, 2009 ]
Do 16 lutego 2009 został wstrzymany nabór do korpusu szeregowych zawodowych . Czy ktoś posiada informacje co się zmieniło w tej sprawie ? Czy nabór został wznowiony ?
Proszę o informacje.
Z góry dziekuje kto dziękuje .
tomeewall
Witam ,
nie rozumiem Pana uwag , gdyż podpisałem się swoim loginem .Więc gdzie jest problem?
Witam ,
nie rozumiem Pana uwag , gdyż podpisałem się swoim loginem .Więc gdzie jest problem?
Wprawdzie to nie do mnie pytanie, ale ponieważ znam odpowiedź, to kto pierwszy ten lepszy
W języku polskim jest coś takiego jak odmiana czasowników przez osoby, co oznacza m.in że :
ja dziękuję
ale :
on dziękuje
Jeżeli pisałeś o sobie (czyli "ja") to na końcu powinno być "ę" a nie "e".
_________________ Zawsze chwalcie wypowiedzi Pan'a :-)
Prawie emeryt [Usunięty]
Wysłany: Wto 17 Lut, 2009
tomeewall,
proponuję uważnie i ze zrozumieniem przeczytać nasz Regulamin a w szczególności punkt IV/1d. I oczywiście punkt II/6-spacje, wielkie litery i takie tam ogonki...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum