Święto nie odbyło się tak jak w całym kraju 3-maja lecz....w wolny dzień sobotę 5 maja. Jak na profesjonalistów przystało próba odbyła się w przeddzień. Próbę prowadził zastępca dcy mjr X ( zwany Hansem), który z ręką w kieszeni i pogardą do wszystkich na twarzy wydawał niezrozumiałe komendy, które w podobny sposób były wykonywane. X tymczasowo mjr ( w kraju kpt- awans za napisanie pracy dyplomowej swojemu dcy z Inowrocławia) oraz logista- tymczasowy mjr Y, który do młodszych stopniem, a starszych wiekiem żołnierzy mówi ...wy K_S , za co bierzecie pieniądze..... - to nieformalni dowódcy batalionu UNIFIL- nie znający zakresu swoich obowiązków i swojego miejsca w szyku. Panie X, i Y kiedy zaczniecie wykonywać swoje obowiązki za które otrzymujecie pieniądze? Gdzie byliście podczas przyjmowania obowiązków od XXVI zmiany?
Cytat:
( w kraju kpt- awans za napisanie pracy dyplomowej swojemu dcy z Inowrocławia)
jesteś pewna czy słyszałaś, bo ktoś mówił czyli plotki ...
Ogólnie cały post pozostawia niesmak, w moim odczuciu prywatna wojenka , pozostaje pytanie dlaczego opisałaś to 3 tygodnie po wydarzeniu
Jeżeli jednak to wszystko jest prawdą, opisz to w sposób rzeczowy, jasny, przedstaw fakty.
Bo takie zachowania w stosunku do podwładnych jest naganne, nie mówiąc o świadectwie wystawianym naszym żołnierzom na misjach, po raz kolejny zresztą . cola
Nie bronię przedmówcy, ale z tego co wiem strona NFOW jest zablokowana na życzenie strony polskiej przez administratora z kwatery UNIFIL. To tłumaczy fakt, że wiadomości docierają z dużym opóźnieniem i to chyba tłumaczy tak długi okres opisywania przedmiotowej sprawy. Od kolegi który informuje mnie mailami z prywatnych kawiarenek internetowych /ostatnio internet w UNIFLU dla większości Polloguj est zablokowany/ taki fakt opóźnionego święta miał miejsce. Więcej opiszę gdy zasięnę informacji w tej sprawie.
ale z tego co wiem strona NFOW jest zablokowana na życzenie strony polskiej przez administratora z kwatery UNIFIL.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Mar 2005 Posty: 180 Skąd: z wojska
Wysłany: Wto 12 Cze, 2007
w Iraku w trakcie trwania co niektórych zmian NFOW tak samo było zablokowane na wszystkich serwerach przynajmniej w Camp Echo w Dywanowie dlatego baaaardzo rzadko ktoś z Iraku zabierał głos pomimo ogólnodostępnego neta, a to co jakimś cudem sie pojawiała o Iraku na nfow. o sytuacji bieżącej natychmiast było wyłapywane i dochodzono, kto, jak kiedy i z jakiego powodu napisał. To nie partykularny przypadek, ale wręcz norma.
Pomógł: 288 razy Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 16505 Skąd: POLSKA
jacbyd72 napisał/a:
Nie bronię przedmówcy, ale z tego co wiem strona NFOW jest zablokowana na życzenie strony polskiej przez administratora z kwatery UNIFIL. To tłumaczy fakt, że wiadomości docierają z dużym opóźnieniem i to chyba tłumaczy tak długi okres opisywania przedmiotowej sprawy.
To, że NFoW jest zablokowane nie tłumaczy tego, że nie można mieć wiadomości w ten sam dzień od ręki - miałem kontakt bezpośredni na bieżąco poprzez np. GG i Skype.
A www.nfow.pl jest zablokowane na 200% i "to się nadaje do telewizji".
_________________ Administratorzy i Moderatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za opinie wyrażane przez użytkowników NFoW.
Jest broń straszniejsza niż oszczerstwo: to prawda
WMM [Usunięty]
Myślę, że dostęp do internetu w dzisiejszych czasach trudno zablokować, a jeżeli ktoś się na to decyduje to świadczy to tylko o jego niewiedzy i braku kontaktu z rzeczywistością. Logika to piękna gałąź wiedzy, przez co niektórych naszych kolegów niestety zapomniana ..... chyba nie wierzą, że jak zablokują dostęp do forum to fakty nie wyjdą na wierzch. Wyjdą tylko z opóźnieniem i na dodatek postawią blokujących w znacznie gorszej sytuacji niż by się sami bronili z otwartą przyłbicą.
Jak to wygląda teraz proszę bardzo.
1.Nadęty major in spe z ręką w kieszeni dyryguje ludźmi zabierając im wolny czas i robiąc parodię uroczystości państwowej.
2.Pierwsza reakcja forum, jakiś rozgoryczony gość to opisał pewnie ma na pieńku z tym oficerem, bo tylko ostatni desperat prowadziłby w ten sposób uroczystość (nie piszę tutaj już o intelekcie zauważcie).
3. Wychodzą nowe fakty na wierzch, forum jest blokowane i tutaj już rodzi się podejrzenie, że nie wszystko jest tam w porządku, bo, po co blokować wiadomości jak się postępuje zgodnie z regulaminem i poszanowaniem godności i pracy innych ludzi. Zaczynają się pytania i fakt majora (kapitana) ze sfery niedowierzania zaczyna przechodzić w fazę ostrego sprawdzania. Zaczynają się coraz bardziej wnikliwe pytania, na 100% znajdą się ludzie, którzy tam byli i jak znam życie odpowiedzą na tym forum.
4. Wynika kolejna afera, w którą są zaangażowani moi koledzy oficerowie lub fakt nie ma odzwierciedlenia, ale smród już pozostaje.
Opłaca się blokować forum ??
PS.
SzP. Królik, oczywiście post został napisany żartobliwie z domieszką ironi i raczej nie zasługuje na Pańską uwagę mam nadzieję.
Nie pisz WIELKIMI literami - Regulamin, II.POSTY, ppkt 6 - poprawiłam, to raz , a dwa:
Cytat:
Królik, oczywiście post został napisany żartobliwie z domieszką ironi i raczej nie zasługuje na Pańską uwagę mam nadzieję.
- mała prowokacja ??? cola
Wodzu [Usunięty]
Wysłany: Sro 13 Cze, 2007
Długo pierwszy post pozostawał bez odpowiedzi i było to ze wszech miar słuszne.
Teraz za to zabrali głos ludzie nie zorientowani w sytuacji rozdmuchując ja ponad miarę i doszukując sie jakiś ukrytych podtekstów.
Wiec mimo że nie lubię zabierać głosu pozwolicie, że co nieco dodam od siebie - osoby, która aktualnie przebywa w campie Naqoura i w większym stopniu od swoich przedmówców jest zorientowana.
Po pierwsze: Święto Uchwalenia Konstytucji 3 Maja było obchodzone w sobotę tylko i wyłącznie z powodu braku tego święta w kalendarzu świąt ONZ. Co za tym idzie dzień ten nie był wolny od pracy. Dlatego moim skromnym zdaniem całkiem słusznie Dowódca przesunął celebrowanie tego dnia na pierwszy wolny od pracy dzień czyli 5 maja. Próba oczywiście miała miejsce w przeddzień, jednakże po złych doświadczeniach z uroczystości przekazania obowiązków (przywitanie, przemarsz), taka próba jak najbardziej miała rację bytu.
Po drugie: Brak dostępu do nfow nie jest celowo zablokowany. Na niektórych komputerach podłączonych do internetu można tą stronę otworzyć. Co to za sens blokować skoro wychodząc z bazy w odległości 200 m jest kawiarenka internetowa lokalnego dostawcy bez takich ograniczeń. Wiec jeśli ktokolwiek miałby coś sensownego do przekazania skorzystałby z niej właśnie. Co prawda dostęp do internetu w bazie jest ograniczony do komputerów wydzielonych z zasobów ONZ. Mają one założone blokady na wszelkie fora internetowe jak również komunikatory typu GG, Skype czy tlen. Ale jest to wprowadzone odgórnie.
Inne komputery w tym również "kawiarenka internetowa" (dostęp bezprzewodowy z własnym laptopem) POLLOG-u zostały tego dostępu pozbawione przez Kwaterę UNIFIL-u z uwagi na zbyt duży transfer danych (patrz ściąganie filmików tudzież zdjęć). I nie pomogły prośby o zaprzestanie ściągania, wiec po 2 ostrzeżeniach nastąpiło kompletne odcięcie.
Zarówno o przesunięciu uroczystości i powodu dlaczego tak jest, wszyscy byli poinformowani wiec piszący ten post miał chyba jakieś osobiste powody by ten temat poruszać i w tym temacie wpisać swoje własne animozje. Dlatego też bezcelowym uważam dalsza polemikę na temat mjr X i Y.
Co zaś się tyczy internetu i udostępnienia go szerszej społeczności zostały wystosowane odpowiednie pisma i miejmy nadzieję, że wraz z wizyta Ministra dowiemy się o jakiś decyzjach w tej sprawie. Przypomnę bowiem że dostęp do internetu nie związany z wykonywaniem misji (czytaj prywatny) jest indywidualna sprawą każdej nacji.
Zostały jeszcze 4 miesiące....
Oby do października.
Witam wszystkich i popieram Wodza, wie o czym pisze. Rozważając wszystkie posty to odnoszę wrażenie, że jak każdy by miał dostęp do internetu to tylko by zaszkodziło wszystkim. Jak wiemy i się przekonaliśmy na misie wyjeżdżają nie tylko ludzi do tego posiadający predyspozycje, ale Ci co myślą że tam się dużo zarabia nic nie robiąc.
Ale jak sami wiemy trzeba samemu dużo włożyć i się wyrzec wielu rzeczy. A ci którzy myśleli inaczej piszą później posty typu ,, Liban misja pijaków" , ,,Afganistan brak tego i tego" , Irak to i to". Panowie to my tworzymy swój obraz i wizytówkę na świecie i to my po mimo wielu błędów przełożonych sobie z tym radzimy. Nie ma doskonałej armii. A brak internetu czy kontaktu z rodziną jest w to wliczony. Jak Pan wie Panie Jacbyl72 i inni to stara maksima mówi: ,, Nikt nie mówił że będzie lekko". A jeśli już to podejrzewam, że jeśli już ktoś poprosił by nawet przełożonego to ten na pewno udostępnił by mu dostęp do netu.
Pozdrowienia dla wszystkich z Naqoury starej dzielnicy Crazy z sygnałami trąbki Rysia i wyprowadzaniem na spacer Horse w długie noce wraz ze Sławkiem z finans.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Mar 2005 Posty: 259 Skąd: z POLSKI
Wysłany: Sro 13 Cze, 2007
Każdy z nas wie ze nie ma armii idealnej na świecie.
Lecz ma każdego ma prawo boleć rożne zachowania ,decyzje, sytuacje które się pojawiają i w mojej opinii jest forum to FORUM- człek miał problem i opisał
Jeśli sytuacja taka była to trudno- w WP miało być lepiej z roku na rok a jest jak jest ...............
_________________ POLSKO-obudź się....
jacek37 [Usunięty]
Wysłany: Pon 18 Cze, 2007
Byłem na XXVI zmianie i na żadnym kompie czy to w Naqurze czy w Tybninie nie było i podejżewam że i dalej nie ma możliwości połaczenia się z NFoW. Nawet na zakupionych prywatynie laptopach. Strony z forami były zablokowane wszędzie. Inne nacje jak np Belgowie w Tybnnie jak najbardziej mieli swoje kawiarenki z pełnym wypasem ale jak zawsze Polacy musieli kombinować z "lewymi" połączeniami żeby mieć kontakt z najblizszymi w kraju.
Pozdrowiena z kraju dla Staszka Drobniaka z XXVI który dalej tam walczy i Ghassana FAWAZA oraz Malka FAWAZA no i jak najbardziej chlopaków z sekcji technicznej i calego PMC.
jacek37 - ja widać na "załączonym obrazku" jednak działa Co prawda potwierdzam, że na naszej zmianie XXVI NFoW było zablokowane ale od ok 2 tygodni swobodnie można sobie czytać i pisać
Piszę "na naszej" bo jak wiesz nadal tu jestem
Pozdrawiam ze słonecznego Libanu
Pisząc odpowiedź pod postem, do którego się odnosisz nie ma sensu cytować wypowiedzi poprzednika. Poprawiłem.
_________________ "Za wszystkie dobre uczynki spotka Cię zasłużona kara"!
Wysłany: Pon 25 Cze, 2007
http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html
Czytaliście o zamachu na żołnierzy UNIFIL? Źle się dzieje!!! Jestem z Wami Chłopaki!!! Juras do zobaczenia w kraju na urlopie!!! Maras. co się nie odzywasz?
_________________ ""Dusza dla Boga, Życie dla Ojczyzny, Honor dla Siebie" i pokój dla Libanu"
JPII 18 sierpień 1997 r.
W dniu wczorajszym w wyniku przeprowadzonego ataku przez nieznanych sprawców zniszczono transporter w którym zginęło 6 żołnierzy z kontygentu hiszpańskiego.
Trwa docodzenie w tej sprawie. Cześć ich pamięci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum