Strona Główna

<b><font color=blue>REGULAMIN</font></b> i FAQREGULAMIN i FAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  <b>Galeria</b>Galeria  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Słupsk -Redzikowo - REQUIEM
Opublikował Wiadomość
bocian
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Maj, 2005   

O.jo.......jo.....j !! SUPER !! :mrgreen:

Pozdrawiam
:cool:
Ps. W Rędzikowie służyłem w latach 90/92

GRYZLI 
9

Wysłany: Wto 24 Maj, 2005   

Czy to kampania wyborcza Sienki się zaczęła -czy też może faktycznie coś się dzieje !?

Dziennik Bałtycki napisał/a:
Zdecydowali się NATO?

Wtorek, 24 maja 2005r.

Jest już wstępna decyzja o utrzymaniu strategicznego charakteru lotniska w Redzikowie - dowiedział się nieoficjalnie „Dziennik”. Dzięki temu lotnicy i żołnierze oraz mieszkańcy Słupska i Redzikowa będą mieli szansę na nowe stanowiska pracy. Odżyje też prawdopodobnie cała infrastruktura naziemna, bo lotnisko będzie pełnić ważną rolę w strukturach NATO.

- Mój polityczny nos mówi mi, że lotnisko powstanie z popiołów szybciej niż tego się spodziewamy - twierdzi Jan Sieńko, członek sejmowej komisji obrony narodowej.- Po spotkaniu z dowódcą Sił Powietrznych wiem, że trwają w tej chwili przymiarki do ustalenia budżetu wojskowego, w którym będzie uwzględnione lotnisko w Redzikowie.
Przypomnijmy. Pod koniec kwietnia „Dziennik” dotarł do komunikatu dowództwa sił powietrznych w Polsce, który mówił o tym, że lotnisko w północnej Polsce ma zostać przywrócone do stanu sprzed rozformowania, czyli sprzed 1999 roku (pracę straciło wtedy 300 pracowników cywilnych i 600 zawodowych wojskowych). Dowództwo polskich wojsk lotniczych rozważało przeniesienie na Pomorze Środkowe bazy z Malborka i ulokowanie tam 28 samolotów MIG 29, które chciał przekazać rząd Niemiec. Chciano też z podsłupskiego lotniska zrobić port pasażersko- towarowy. Koncepcje cywilne upadły, bo samorządy Słupska oraz gmin ościennych nie dogadały się.
- W przyszłym tygodniu mam kolejne spotkanie z dowódcą sił powietrznych - dodaje Sieńko. - Wtedy też będzie wiadomo, jakie kolejne kroki zostaną poczynione z lotniskiem.

Flogger Fanclub na NK
28 SPLM na facebook

MAŁY_72
[Usunięty]

Wysłany: Sro 25 Maj, 2005   

Nareszcie coś wiadomo tam zawsze powinno coś latać bo ludzie głuchną od tej ciszy !!! :mrgreen: :gent:

Sundowner 
7
Dyżurny Malkontent

Wysłany: Nie 29 Maj, 2005   

sar napisał/a:
GRYZLI napisał/a:
..........
Lotnisko w Redzikowie za to znakomicie nadaje się do innych celów ,choćby jak wspomniałeś do obsługi poligonu czy nawet jako miejsce stacjonowania morskich samolotów patrolowych i śmigłowców ratowniczych.
Pozdrawiam GRYZLI

temat swego czasu był - ale już go nie ma .....

pzdr.
Witek
I bardzo dobrze, pomysł z przeniesieniem bazy śmigłowców ratowniczych i ZOP w głąb lądu to jest już jak dla mnie szczyt. Nie dość, że środkowe wybrzeża zaraz zostanie pozbawione prawdziwego ratownictwa morskiego, bo PS'om kończą sie resursy, a Sokołów w zasadzie brak, to jeszcze chcieli je przebazować dalej od wybrzeża, szok.

Tak BTW z tego co Ja się już nasłuchałem to jednak przekrętów z formowaniem, rozformowywaniem i łączeniem jednostek odległych o kilkadziesiąt kilometrów to jednak jest najwięcej w MW. :x

GRYZLI 
9

Wysłany: Wto 31 Maj, 2005   

Raptor napisał/a:
Stany Zjednoczone Ameryki Północnej dogadały się z Rosją i zamierzają przenieść do Malborka położone na przylądku Canaveral na Florydzie, Centrum Kosmiczne im. Kennedy'ego oraz położony w Kazachstanie rosyjski kosmodrom Bajkonur. Oba mocarstwa utworzą wspólnie w Malborku Międzynarodowe Centrum Kosmiczne.
Rosjanie nawet specjalnie tego nie kryją i piszą o tym otwarcie w Internecie :
:lanie:

Z moich informacji wynika ze pomysł powstania w Malborku międzynarodowej bazy kosmicznej jednak upadł!
Nasi sojusznicy zza oceanu postanowili sobie zostawić tak łakomy kąsek jak baza w Malborku i podobno planują tam przeniesienie swojej tajnej bazy( tzw. Strefa 51 :cool: ) .Najprawdopodobniej będą tam stacjonować tajne hipersoniczne samoloty Aurora :-o Słyszy się też o możliwości testowania nad Malborkiem bezszmerowego napędu nowych samolotów -skonstruowano go podobno na podstawie napedu UFO zestrzelonego przez jedną z myśliwskich Iskier naszego lotnictwa :mrgreen:
Nie jest tajemnicą że przeniesienie bazy z USA do Malborka wynegocjował nasz niezawodny Poseł Sienko :gent:

A tak na poważnie co do losów zarówno Malborka jak i Redzikowa -to pewnie czas pokaże co się będzie działo!
Wiem jedno -u nas wszystko jest możliwe :zly4: :nie2:

Ps.

Sundowner

Tak na marginesie-Z Redzikowa do morza ( w lini prostej) jest może z 10 kilometrów,czyli nie tak strasznie !
Pewnie że dla śmigłowców ratowniczych im bliżej morza tym lepiej - dlatego pewnie pomysł przeniesienia śmigłowców ratowniczych upadł.

Pozdr.

Flogger Fanclub na NK
28 SPLM na facebook

newton82 
1
st.szer.ndt

Wysłany: Pon 21 Maj, 2007   

bocian napisał/a:
Szkoda lotniska w Rędzikowie :( Odsłużyłem tam swoje ........ps. fajna fotka Mig-23 można powspominać.

Pozdrawiam
:cool:

jesli ktoś słuzył w jednostkach w redzikowie w ost.6 latach to chetnie nawiąże kontakt.

a w batalionie bez zmian...a nawet gorzej :/

Ais
[Usunięty]

Gryzlii a nie masz tej fotki z lądującym 23 na tle zachodzącego słońca?To dopiero fota!Widziałem ją tylko raz i zastanawiam się kto ją "zwinął" przy rozwiązywaniu pułku?
Cytat:
a w batalionie bez zmian...a nawet gorzej :/
a było już lepiej?

miki 
Mod

Mam sentyment do tego miejsca. Spędziłem tu pół roku na praktyce. Mieszkałem po prawej stronie końcówki pasa w kierunku miasta w tzw. "hotelu".Gdzie te czasy. Pozdrawiam wszystkich którzy choć chwilę byli i są związani z tym miejscem. :cry:

nawilarz
[Usunięty]

Ja również przesłużyłem najlepsze lata jako nawigator w Redzikowie i nadal tu mieszkam. W raz z tym pułkiem skończyło się dla mnie prawdziwe naprowadzanie samolotów. Pozdrawiam wszystkich w jakikolwiek sposób związanych z tą jednostką.

qbix5 
4
qbix5

Wysłany: Sro 23 Maj, 2007   

Mnie to serce zaczęło pękać od momentu likwidacji Zegrza Pomorskiego... :cry:

Pomorzanin
5

Wysłany: Pon 04 Cze, 2007   

Za "Dziennikiem Bałtyckim" z dnia 01.06.2007:

Cytat:
"Słupska szkoła Orląt"

Zespół Szkół Lotniczych, fabryka ultralekkich samolotów oraz typowe lotnisko cargo z odprawą celną. Wszystko to może pojawić się na terenie byłego wojskowego lotniska w podsłupskim Redzikowe, jeśli tylko... nie zostanie ono wykorzystane w ramach budowy amerykańskiej tarczy antyrakietowej. A taki pomysł na powstanie właśnie na terenie po byłym lotnisku tarczy pojawił się niedawno w mediach.

"Dziennik Bałtycki" dotarł - jak na razie do nieoficjalnych planów słupskich samorządowców i polityków - którzy chcą ożywić region Pomorza środkowego i wzorem szkoły lotniczej w Dęblinie szkolić pilotów. Pułk lotnictwa myśliwskiego stacjonował w Redzikowie do 1999 r. Obecnie na tym terenie działa fundacja Słupskie Skrzydła, która zrzesza lokalnych biznesmenów, posiadaczy ultralekkich samolotów sportowych. Właścicielem lotniska nadal jest MON. O przejęcie tego terenu stara się wójt gminy Słupsk Mariusz Chmiel. Od tygodni nie otrzymał on jednak z MON odpowiedzi na swoje pismo w sprawie przejęcia tych terenów przez gminę. Także władze Słupska i powiatu do dzisiaj niewiele w tej sprawie zrobiły. Skończyło się na deklaracjach. Szansy nie wykorzystał ani słupszczanin wojewoda pomorski Jan Ryszard Kurylczyk, ani słupszczanin Jerzy Mazurek, który będąc podsekretarzem stanu w MSWiA mógł lobbować nad utworzeniem powietrznego przejścia granicznego. Teraz pojawia się kolejna, ale i zarazem ostatnia szansa. Według najnowszego pomysłu - w ramach istniejącej bazy lokalowej na terenie lotniska ma powstać Zespół Szkół Lotniczych, gdzie będą kształceni przyszli piloci oraz mechanicy samolotowi. Kadrę mają stanowić emerytowani piloci oraz mechanicy z 28 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego w Redzikowie oraz instruktorzy słupskiego aeroklubu. Jest o co walczyć, bo jest tam i stołówka i hotel, które z powodzeniem po niedużej modernizacji można wykorzystać na potrzeby szkoły i internatu.
- To dla nas jedyna i ostatnia szansa - mówi nam nieoficjalnie jeden z samorządowców, zaangażowany w rozmowy w sprawy stworzenia ośrodka lotniczego. - Jeśli nie zrobimy czegoś w tym roku, to w przyszłym, gdy lotnisko przestanie być strzeżone, a jednostka radiolokacyjna zostanie zlikwidowana, wtedy momentalnie wszystko zostanie rozkradzione przez złomiarzy. Wtedy już tego nie odratujemy.
W produkcję samolotów ma zaangażować się jedna z kilku uznanych polskich firm wytwarzających ultralekkie konstrukcje. Nieoficjalnie wiadomo także, że producent czeka tylko na to, aby zainstalować swoją fabrykę. Przy okazji stworzony zostałby na lotnisku w Redzikowie zakład badawczy. Jednym z kolejnych pomysłów jest umiejscowienie na lotnisku urzędu i składu celnego. Jest to tym bardziej możliwe, że Urząd Celny w Słupsku tylko do końca roku zajmować będzie siedzibę na Wyspie Młyńskiej.
- To doskonały pomysł - uważa Ireneusz Bijata, były pilot i były radny SLD. - Pilotów potrzeba nie tylko w kraju, ale i za granicą każdą liczbę. Wszyscy znajdują pracę od ręki. Lotniska i linie lotnicze rozwijają się. Nadzieja leży teraz w posłach ziemi słupskiej, a szczególnie w posłance Jolancie Szczypińskiej. Jeśli ona nic nie zrobi, nie zrobi tego nikt.
A Jolanta Szczypińska, posłanka Prawa i Sprawiedliwości wielokrotnie deklarowała, że nie pozwoli na to, aby lotnisko w Redzikowie zostało zlikwidowane. - Będę na ten temat rozmawiała z ministrem obrony narodowej Aleksandrem Szczygło - mówi tajemniczo posłanka. - Szczegółów na razie nie mogę zdradzić, powiem jedynie, że jest bardzo dobra koncepcja zagospodarowania lotniska. Zakłada ona kompleksowe rozwiązanie. Teraz jest za wcześnie by o tym mówić.
Czy posłanka - mówiąc te słowa - miała na myśli projekty, do jakich nieoficjalnie udało nam się dotrzeć?

Skoro posłanka Szczypińska jest wybranką premiera, to jeśli tylko się jej będzie chciało, to może zdziałać wiele ;) A jeśli nie, to złomiarze niech już szykują sobie palniki...

GRYZLI 
9

Wysłany: Sro 06 Cze, 2007   

http://www.gazetawyborcza.pl/5,75539,4200266.html

:gent:

Flogger Fanclub na NK
28 SPLM na facebook

Odpowiedz do tematu